sâmbătă, 1 august 2009

Tradat de limbaj


 - Acest om era si el cu Isus, l-a acuzat galagios pe Petru o slujnica din curtea Marelui Preot.

 - Nu-l cunosc pe omul acesta! s-a aparat Petru.

 - Nu mai incape nici o indoiala ca si tu esti unul dintre ei, i-au intors-o cei ce se aflau in preajma.

 - Tu esti Galilean. Si vorba te da de gol.

 Si asa era. Desi Petru a negat lucrul acesta, el nu si-a putut ascunde identitatea. Accentul sau l-a dat de gol.

 Vorbirea noastra nu numai ca indica locul geografic de unde provenim, ci releva si caracterul cel mai ascuns al inimii noastre.

 "Caci din prisosul inimii vorbeste gura," spune Domnul Isus. "Omul bun scoate lucruri bune din visteria buna a inimii lui; dar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui." Cuvintele pe care le rostim ne clasifica imediat ca buni sau rai in ochii oamenilor - cu atat mai mult in ochii unui Dumnezeu omniscient, care cunoaste toate secretele interioare ale inimii noastre.

 De fapt, felul in care vorbim este atat de important, incat Domnul Isus ne spune in Matei 12:36-37: "Va spun ca, in ziua judecatii, oamenii vor da socoteala de orice cuvant nefolositor, pe care-l vor fi rostit. Caci din cuvintele tale vei fi scos fara vina, si din cuvintele tale vei fi osandit."

   Vorbirea care condamna

 1. Folosirea in desert a Numelui lui Dumnezeu.

 "Sa nu iei in desert Numele Domnului, Dumnezeului tau; caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui." (Exod. 20:7) Folosirea in desert a Numelui lui Dumnezeu sau a Numelui lui Isus in juraminte sau injuraturi este o blasfemie.

 2. Expresiile de jargon.

 "Felul vostru de vorbire sa fie: ,,Da,da; nu,nu''; ce trece peste aceste cuvinte, vine de la cel rau." (Matei 5:37) Multe discutii se incadreaza in aceasta categorie. Expresii precum: sa mor eu, pe toti sfintii, sa-ti tragi palme si chiar naspa, benga si toate celelalte (le stiti voi...) vin de la cel rau.

 3. Discutiile si glumele murdare, ridicole.

 A spune ceva doar pentru a te distra sau a intretine atmosfera, a vorbi despre perioada de prietenie, despre casatorie si reproducerea intr-o maniera sugestiva si impura si a lua in deradere lucrurile sacre si sfinte nu reprezinta altceva decat profanare. "Sa nu se auda nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, care nu sunt cuviincioase; ci mai degraba cuvinte de multumire." (Efeseni 5:4)

 4. Vorbirea lingusitoare.

 "Cine linguseste pe aproapele sau, ii intinde un lat sub pasii lui." (Prov. 29:5) "Nimiceasca Domnul toate buzele lingusitoare, limba care vorbeste cu trufie." (Psalmul 12:3) Vorbirea lingusitoare inseamna a lauda o persoana fara sa fii sincer in interiorul tau sau a o lauda mai mult decat merita.

 5. Vorbirea de rau.

 Aceasta include clevetirea, barfa, cuvintele manioase si ,,caracterizarile'' pline de ,,epitete sugestive''. " Nu va vorbiti de rau unii pe altii, fratilor!" (Iacov 4:11)

"Lepadati, dar, orice rautate, ... si de clevetire." (1 Petru 2:1) "Sa nu vorbeasca de rau pe nimeni, sa nu fie gata de cearta, ci cumpatati, plini de blandete fata de toti oamenii." (Tit 3:2)

 6. Minciuna

 "De aceea, lasati-va de minciuna: ,,Fiecare dintre voi sa spuna aproapelui adevarul.'' (Efeseni 4:25) ,,Nimic intinat nu va intra in ea, nimeni care traieste in spurcaciune si in minciuna; ci numai cei scrisi in cartea vietii Mantuitorului.'' (Apocalipsa 21:27) Minciuna nu inseamna doar a spune neadevarul, si si a spune adevarul pe jumatate.

 Vorbirea care justifica

Felul de a vorbi al Domnului Isus  s-a adaugat frumusetii caracterului Sau. "si toti Il vorbeau de bine, se mirau de cuvintele pline de har, care ieseau din gura Lui..." (Luca 4:22) "Ei erau uimiti de invatatura Lui, pentru ca vorbea cu putere." (Luca 4:32) "Aprozii au raspuns: ,,Niciodata n-a vorbit vreun om ca omul acesta'' (Ioan 7:46)

Aceste marturisiri facute de criticii lui Isus dovedesc efectul vorbirii corecte. Isus a rostit Cuvantul lui Dumnezeu in adevar. El l-a pus pe Pilat in incurcatura afirmand ca oricine este din adevar aude vocea Lui. 

 1. Vorbirea noastra trebuie sa fie o sursa de har pentru cei ce ne asculta. (Efeseni 4:29)

Trebuie ca ea sa-i binecuvanteze pe cei ce o aud, ca ei sa fie incurajati sa-l slaveasca si sa asculte de Dumnezeu.

 2. Pe cuvantul nostru treuie sa se poata conta.

"El nu-si ia vorba inapoi, daca face un juramant [o promisiune] in paguba lui." (Psalmul 15:4b)

 3. Vorbirea noastra trebuie sa fie o fantana nesecata de lauda si adoratie pentru Dumnezeul nostru atotputernic.

"Vorbiti intre voi cu psalmi, cu cantari de lauda si cu cantari duhovnicesti, si cantati si aduceti din toata inima lauda Domnului. Multumiti totdeauna lui Dumnezeu Tatal, pentru toate lucrurile, in Numele Domnului nostru Isus Hristos." (Efeseni 5:19-20)

Concluzie 

 "Caci cine iubeste viata, si vrea sa vada zile bune, sa-si infraneze limba de la rau, si buzele de la cuvinte inselatoare." (1 Petru 3:10) Aceste cuvinte simple au fost scrise de unul care a blestemat si a facut juraminte. Intocmai cum buzele lui Petru au fost curatite si innoite prin puterea Duhului Sfant, la fel si limba si buzele noastre pot fi curatite daca ne pocaim si ne intoarcem la Dumnezeu.

                                                                                                                            Rod and Staff Publishers.

 

 

Un comentariu:

  1. Esti prima fata,rectific primul pentciostal pe care il cunosc care vad ca o avut vointa sa citeasca biblia si nu numai,careia ii pasa de ce are de spus ISus despre viata mai exact comportamentul nostru,si ii pasa si de cei din jur,iii pasa de ceea ce se intimpla cu ei si nu sta dor indiferent ci asa cum poate ia masuri sa incerce sa indrepte raul.Domnul Isus sa te binecuvinteze si s ate indrume mai departe,sa iti dea puterea necesara sa continuii lucarrea pe care El ti-a dat-o.Cu multa dragoste fratele tau in credinta si priten...Blondu

    RăspundețiȘtergere